Brik Boom

Brik Boom is een samenwerking van Stichting Kempens Landschap, de gemeente Boom en de vrijwilligers van het Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen of kortweg Emabb vzw.

Brik Boom is een samenwerking van Stichting Kempens Landschap, de gemeente Boom en de vrijwilligers van het Ecomuseum & Archief van de Boomse Baksteen of kortweg Emabb vzw.

De ringoven

Het meest imposante gebouw van de site is ongetwijfeld de als monument beschermde ringoven uit de jaren 1920. In de voor die tijd hoog technologische oven werden non stop stenen gebakken. Het vuur baande zich een weg doorheen de oven die de vorm heeft van een Romeinse arena en werd zelden gedoofd.

Vandaag is het aan jou om je een weg te banen tussen deze zwartgeblakerde muren. In het bezoekerscentrum kom je niet alleen alles te weten over kleistekers, ovens en Boomse baksteen, je maakt ook kennis met het vaak harde leven van de arbeiders.

De schrijnwerkerij

Elke grote steenbakkerij had vroeger ook wel een atelier om hout te bewerken. Van “kissebed” tot “steenschuppeke”, de arbeiders van de steenbakkerij maakten veel zelf. De schrijnwerkerij van Brik Boom is één van de weinige in de streek die bewaard is gebleven. Het beschermde monument werd helemaal gerestaureerd en heringericht als toeristisch infopunt.

In de schrijnwerkerij maak je kennis met de steenbakkerij, het steenbakkersgehucht Noeveren en de Rupelstreek.

Kleine huisjes, grote gezinnen

Piepklein zijn ze, de arbeidershuisjes op de site. Maar laat je niet misleiden, hier woonden gezinnen van soms wel meer dan 10 personen. En ja, allemaal werkten ze op de steenbakkerij: vader, moeder en kinderen. Boek je een groepsbezoek, dan brengt de gids je naar één van de volledig ingerichte huisjes.

ADRES

Noeveren 67

E-mail

info@brikboom.be

Telefoonnummer

03 888 15 58

Website