Gemeentelijk park

Het gemeentelijk park van Boom is niet zomaar een park. Het bestaat uit een mooi stuk natuur met een speelbos en een bijzonder mooie picturale tuin.

Het 27 hectare grote gemeentepark van Boom was vroeger onderdeel van een broekbos. Vanaf 1928 werd dit gedeeltelijk omgevormd tot park. Het park is het meest gekend omwille van haar modernistische tuin met vijvers waarin beelden van o.a. George Minne staan. Het gemeentepark van Boom werd dan ook reeds in 1940 beschermd als landschap omwille van esthetische redenen.

Het noordoostelijk gedeelte van het park van Boom is ideaal voor een leuke natuurwandeling. Je vindt er verschillende loofbomen (zomereik, paardenkastanje, beuk, treurwilg en esdoorn). Onder deze bomen kan je in het voorjaar de witte bloemen van de bosanemoon bewonderen.

Speelbos

In het gemeentelijk park vind je vanaf de speeltuin tot het Ecohuis een strook bos waar je vrij in en uit mag. Dit speelbos grenst aan de grasweide. Jeugdverenigingen kunnen er spelletjes organiseren en kinderen en jongeren kunnen zich tussen de bomen uitleven.

De gemeente heeft dit speelbos ingericht met natuurlijke speelelementen om avontuurlijk spelen mogelijk te maken. Je vindt er een evenwichtsparcours met balkjes en boomstammen. Via een bruggetje kom je aan een groot kamp en een uitzichtpunt waar je op kan klimmen. Uitrusten kan je in de zithoek en met de vele losse takken in het speelbos kun je zelf een tipi bouwen. Het speelbos telt drie ingangen. Eén ervan vind je nabij de speeltuin en één aan het midden van het grasveld. De andere ingang bevindt zich aan de weg tussen de beek en het speelbos. Op het plan vind je dit allemaal terug.

Het speelbos is toegankelijk voor jongeren onder de 18 jaar en hun begeleiders. Zij zijn welkom van een halfuur voor zonsopgang tot een halfuur na zonsopgang.

Picturale tuin

De aanleg van de tuin startte in 1928, als een groene long voor het destijds industriële Boom, waar de steenbakkerijnijverheid in volle bloei was. Covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde Kathleen Helsen: “De picturale tuin was de kers op de taart in dit park, een ontwerp van Paul Haesaerts. Hij was een veelzijdig architect en zoon van de Boomse schepen en gedeputeerde Benjamin Haesaerts. De tuin werd vormgegeven in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en sluit mooi aan bij de ernaast gelegen Provinciale Technische School (PTS).”

Blikvangers in het park zijn de bronzen beelden van de Vlaamse kunstenaars George Minne, Ernest Wijnants en Rik Wouters.