08/11/2024

Boom Klei: een nieuw kunstwerk en landmark in de openbare ruimte

Met veel plezier kunnen we aankondigen dat eerstdaags de funderingswerken aan een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte in Boom starten. Het kunstwerk Habitat van Michael Beutler, gerealiseerd door de Nieuwe opdrachtgevers in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij en het Lokaal Bestuur van Boom, wordt een landmark op de grens van Boom en Rumst en […]

Met veel plezier kunnen we aankondigen dat eerstdaags de funderingswerken aan een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte in Boom starten.

Het kunstwerk Habitat van Michael Beutler, gerealiseerd door de Nieuwe opdrachtgevers in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij en het Lokaal Bestuur van Boom, wordt een landmark op de grens van Boom en Rumst en refereert naar ons rijke streekverleden dat grotendeels opgetrokken is uit de Boomse klei. 

Wie zijn ‘De Nieuwe Opdrachtgevers’ ?

De Nieuwe opdrachtgevers realiseert samen met kunstenaars en opdrachtgevers hedendaagse beeldende kunst in opdracht. Hiervoor hanteren ze een protocol waar drie partijen een evenwaardige rol hebben: burgers als opdrachtgevers van een kunstwerk, de kunstenaar die antwoord op een inhoudelijke opdracht geeft en deze uitvoert en de curator die vanuit zijn expertise met het kunstenveld de juiste kunstenaar kan voorstellen en de kwaliteit van de kunst bewaakt.

De organisatie biedt iedere burger die dat wil, de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen en een opdracht aan een kunstenaar te geven. Waar vroeger opdrachtgeven meestal een voorrecht was van kerk en staat, kan nu iedereen optreden als opdrachtgever. Voor de overheid en de gemeentebesturen biedt deze samenwerking met De Nieuwe Opdrachtgevers de mogelijkheid een exclusief kunstpatrimonium te verwerven, gedragen door zijn inwoners, zeg maar de gebruikers. Intussen werden zo al meer dan 400 kunstwerken gerealiseerd.

In dat opzicht zijn we vanuit het Lokaal bestuur Boom bijzonder blij dat nu ook onze gemeente zo’n kunstwerk kan realiseren en dat De Nieuwe Opdrachtgevers daarvoor ook de nodige Europese fondsen binnen Creative Europe verzamelden.

Opdracht in Boom

Voor de opdracht in Boom wordt van de kunstenaar verwacht dat het kunstwerk bijdraagt aan de bewustwording van het verleden en de toekomst van het Boomse landschap.

Verarmd en vervuild door industriële afgravingen en afvalstortingen krijgt ons landschap een nieuwe toekomst als natuurreservaat. Het delven van de klei bracht rijkdom, maar maakte al snel plaats voor voortdurende verarming en uitputting van de grond.

Het kunstwerk moet dus fysieke aandacht vragen voor dit probleem; als locatie werd de ingang van het toekomstige ecologische park op de grens van Boom en Rumst gekozen waar natuur en geschiedenis elkaar raken, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en picknicken etc.

Het werk zal een lading leveren tegen het industriële verleden van Boom en de verschrikkelijke gevolgen ervan, maar ook een bewaker zijn van de toekomstige ecologische ontwikkeling van de site. Omwille van de specifieke situatie in Boom wordt van de kunstenaar verwacht dat hij het materiaal klei als uitgangspunt neemt voor zijn artistieke interventie.

Boom Klei door Michael Beutler

Na het formuleren van de opdracht is de keuze van de opdrachtgevers voor dit kunstwerk op Michael Beutler (1976, woont en werkt in Berlijn) gevallen. Hij maakt installaties die zowel een monumentale invulling van de ruimte als kwetsbaarheid uitstralen door het gebruik van alledaagse materialen. Hij creëert zijn kunstwerken vaak op locatie, waardoor de tentoonstellingsruimte tegelijkertijd verandert in een productieplek. Als kunstenaar heeft Beutler een belangstelling voor klei en het ambachtelijke productieproces. Beutlers’ interesse voor klei als materiaal is belangrijk voor de opdrachtgevers, die hun geschiedenis met klei weerspiegeld willen zien in het kunstwerk.

Met het halfcirkelvormige ontwerp verwijst Michael Beutler naar de talrijke voormalige schoorstenen van Boom. Bezoekers zijn van harte welkom om binnen te komen, plaats te nemen en te ontspannen voor het kunstwerk. Het beeld is niet alleen toegankelijk voor de mens, maar ook de omringende planten en fauna kunnen er huis houden.

Zo creëert Beutler unieke openingen voor vleermuizen en vogels om in te leven. De kunstenaar en een paar van zijn studenten maakten met lokale klei ook hun eigen stenen. Deze stenen zullen kleine openingen, gaten en variaties voor insecten bevatten. Verder worden er ook gerecupereerde stenen herbruikt waardoor het kunstwerk een habitat is voor de herverbinding van mens en omgeving.

Werken zijn gestart

Dit kunstwerk is het resultaat van een twee jaar durend traject met opdrachtgevers uit Boom. Intussen zijn de funderingswerken gestart en kijken we al uit naar de inhuldiging van het kunstwerk.