18/8/2023

Boomse academie onthult grootse plannen

De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord kijkt tijdens deze laatste weken van het schooljaar al uit naar volgend jaar en schreef alvast de eerste leerlingen in. Op 24 juni organiseren ze ook een opendeurdag om iedereen te laten kennismaken met hun aanbod. Maar ze kijken ook verder. De plannen voor een nieuwe academie aan […]

De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord kijkt tijdens deze laatste weken van het schooljaar al uit naar volgend jaar en schreef alvast de eerste leerlingen in. Op 24 juni organiseren ze ook een opendeurdag om iedereen te laten kennismaken met hun aanbod. Maar ze kijken ook verder.

De plannen voor een nieuwe academie aan de Pachterslei krijgen stilaan vorm.

De gebouwen van de academie in de Hospitaalstraat in Boom zijn erg verouderd. De academie zocht dan ook al geruime tijd naar een nieuwe locatie. In de Pachterslei vond het Lokaal bestuur Boom samen met AGB Boom Plus de ideale plaats om een gebouw te ontwikkelen dat voldoet aan de noden van een moderne academie in volle ontwikkeling.

De site aan de Pachterslei biedt de nodige volumes om een nieuwe muziekacademie te bouwen en daarenboven een polyvalente zaal te verbinden aan deze site, zodat de academie en het cultuurcentrum elkaar kunnen versterken. In de nieuwe gebouwen zal plaats zijn voor een auditiezaal en de nodige klaslokalen, die de academie voornamelijk zal gebruiken om oefensessies en voorstellingen te geven.

Een grotere polyvalente zaal (450 personen zittend / 700 personen staand) zal dienen als feestzaal ter vervanging van het Feestpaleis van Cultuurcentrum De Steiger dat een hele tijd geleden de deuren sloot. Deze grote zaal biedt daarenboven de mogelijkheid om grotere concerten te organiseren in Boom, die in de kleine schouwburg tot hiertoe niet mogelijk waren.

Ook voor de Boomse verenigingen en scholen zal deze nieuwe site een verrijking vormen. Het wordt een open huis, met een cultuurcafé dat geïnteresseerden als het ware naar binnen zuigt en hen laat deel uitmaken van doorlopende tentoonstellingen, voorstellingen, gevolgd door een hapje, een drankje of zelfs enkele danspassen. Dit is een grote meerwaarde voor de buurt en bij uitbreiding de hele gemeente.

Het bureau LAVA Architecten werd aangesteld om de plannen verder vorm te geven.

© LAVA architecten