07/5/2024

Buurtrestaurant ‘Tuin van de chef’ opnieuw open

Op woensdag 8 mei opent de Tuin van de Chef opnieuw de deuren. Maatwerkbedrijf Vlotter zal het project in samenwerking met de lokaal bestuur Boom nieuw leven in blazen gedurende de komende drie jaar. Met respect voor het initiële doel, zal een breder publiek aangetrokken worden. De openingsdagen zijn bij aanvang woensdag, donderdag en vrijdag […]

Op woensdag 8 mei opent de Tuin van de Chef opnieuw de deuren. Maatwerkbedrijf Vlotter zal het project in samenwerking met de lokaal bestuur Boom nieuw leven in blazen gedurende de komende drie jaar. Met respect voor het initiële doel, zal een breder publiek aangetrokken worden.

De openingsdagen zijn bij aanvang woensdag, donderdag en vrijdag en zal er werk gemaakt worden van een menukaart met laagdrempelige, lokale, duurzame en lekkere gerechten. Vanaf september zal de zaak ook beschikbaar zijn tijdens het weekend voor verhuring voor feesten of recepties. Het kindvriendelijke aspect van de zaak wordt opnieuw sterk in de verf gezet, want de tuin werd met voldoende speelruimte heraangelegd. Als maatwerkbedrijf zal Vlotter maximaal inzetten op sociale tewerkstelling bij de uitbating van de zaak. De mogelijkheid tot sociaal tarief blijft behouden: via de sociale dienst van het OCMW van Boom kan dit aangevraagd worden. Wie recht heeft op sociaal tarief eet een hoofdgerecht naar keuze aan vijf euro (3 euro voor een kind).

De tuin van de kleine chef opende in januari 2017 de deuren. Dit kindvriendelijke buurtrestaurant werd opgericht met middelen vanuit Vlaanderen in het kader van de projectoproep ‘Gezonde en betaalbare maaltijden gekoppeld aan integrale gezinsondersteuning’. Van bij de start was het de bedoeling om in te zetten op gezinnen met kinderen en een goede sociale mix te bereiken door het aanbieden van maaltijden aan goedkope tarieven voor kwetsbare gezinnen. Deze doelstelling werd ook bereikt, de helft van de klanten van het buurtrestaurant behoren tot de kwetsbare doelgroep.

Uit een beleidsevaluatie van 2019 in het kader van het kinderarmoedebeleid bleek echter dat de tuin van de kleine chef slechts in beperkte mate in zijn opzet slaagt en dat het rendement te laag is in vergelijking met de kostprijs die er tegenover staat. Belangrijkste minpunt bleken de beperkte openingsuren te zijn. Omdat het lokaal bestuur ervan overtuigd is dat het buurtrestaurant wel degelijk een meerwaarde biedt binnen kinderarmoedebestrijding en zijn plaats verdient in Boom, werden manieren onderzocht om de werking te optimaliseren. Een meer horecagerichte analyse bevestigde dat er heel wat mogelijkheden zijn tot optimalisatie en verdere uitbreiding.