16/5/2024

Noeveren Brandt!

Op en rond de steenbakkerijsites van ’t Geleeg en Brik Boom en in de machinehal Peeters Van Mechelen kan je genieten van kunst en cultuur in al haar vormen: van tentoonstellingen en openluchtfilm tot comedy en theater.

Van 30 mei tot en met 9 juni staat de Boomse wijk Noeveren in vuur en vlam.

Wat is Noeveren Brandt! ?

Noeveren Brandt! is een kunstenfestival in en rond het historische erfgoed in de wijk Noeveren. In 2024 zal de elfde editie van het festival plaatsvinden. CC De Steiger slaat hiervoor de handen in elkaar met tal van Boomse verenigingen en partners.

De activiteiten zijn geconcentreerd rond 3 unieke plekken: de recent gerestaureerde ringoven van Brik Boom, de steenbakkerijsite van ’t Geleeg en de Machinehal Peeters – Van Mechelen.

Hoe is het festival ontstaan?

Het festival was oorspronkelijk een initiatief van een aantal kunstenaars en creatieve mensen uit de wijk. Zij wilden het mooie erfgoed in de wijk in de kijker zetten door middel van de combinatie met keramiek. In het begin, bestond het festival vooral uit tentoonstellingen (van nationale én internationale kunstenaars), rondleidingen en de keramiekmarkt. Sinds enkele jaren coördineert CC De Steiger het festival, in nauwe samenwerking met alle cultuurpartners uit de wijk met de ambitie om bezoekers uit de ruime omgeving naar deze speciale wijk in Boom te trekken. En met succes want vorig jaar konden we vele honderden bezoekers ontvangen!

Hoe ziet het programma er voor editie 2024 uit?

Uiteraard blijven de vaste waarden behouden. Er zullen mooie tentoonstellingen te zien zijn in de ringoven op Brik Boom, in de machinehal Peeters – Van Mechelen én op ’t Geleeg. Daarnaast werd het programma dit jaar uitgebreid met theater, een concert in de ringoven, openluchtfilm, stand up comedy, rondleidingen en een zangavond. Op zondag 2 juni zal de jaarlijkse keramiekmarkt opnieuw plaatsvinden, waar meer dan 60 keramisten hun werk zullen tonen en verkopen tussen het historisch erfgoed van de steenbakkerijen.

Niet enkel professionele artiesten komen aan bod, maar ook het lokale Boomse cultuurveld zorgt mee voor de invulling van het programma. Zo kan je bijvoorbeeld luisteren naar een concert van de Harmonicaïsten, het werk zien van een groep Boomse kunstenaars in de tentoonstelling van Café des Artistes of kunnen je kinderen deelnemen aan een keramiekworkshop met de leden van Keramiekatelier De Smidse dat op de site van ‘t Geleeg gehuisvest is.

PRAKTISCH

Noeveren Brandt! loopt van 30 mei tot 9 juni. Alle activiteiten vinden plaats op verschillende verrassende plekken in de oude steenbakkerswijk Noeveren. Alle tentoonstellingen en sommige activiteiten zijn gratis te bezoeken. Voor andere activiteiten dien je op voorhand een ticket te kopen. Omwille van de locaties, zijn de plaatsen vaak beperkt. Wees er dus snel bij!