11/1/2024

Vier werven die Boom definitief zullen veranderen

Tegen eind 2025 zal Boom centrum er compleet anders uitzien. 4 grote werven in ons handelscentrum zullen heel wat nieuwe opportuniteiten creëren.

Parkview

Op Pachterslei West, in de oksel van de Blauwstraat, Kapelstraat en Pachterslei, krijgt het project Parkview stevig vorm.

Met 75 appartementen over vier blokken, 160 ondergrondse publieke parkeerplaatsen in een ruime en lichte parking én de langverwachte nieuwe Jumbo wordt dit een modern en stijlvol minidorp op zich. Dat valt duidelijk in de smaak want er zijn nog maar negen appartementen te koop. De oplevering ervan wordt verwacht voor eind 2024.

Voor het Boomse handelscentrum zal vooral de gloednieuwe supermarkt gecombineerd met de ruime en luchtige publieke parking een belangrijke rol spelen.

Sinds de sluiting van de Alvo Supermarkt in het voorjaar van 2022 hunkert de Bomenaar immers naar een nieuwe supermarkt in het dorpscentrum. De nieuwe Jumbo, die wordt ondergebracht in een handelspand van zo’n 2.000 vierkante meter, moet aan die vraag voldoen. De verwachting is dat de supermarkt rond september 2024 al de deuren kan openen.

Op de site komen daarnaast nog twee extra handelszaken waaronder mogelijks een brasserie.

Blauwstraat 50-62

De site van Parkview in de Pachterslei wordt op twee plaatsen verbonden met de Blauwstraat: via een vernieuwde helling aan Blauwstraat 86 en via een trap aan het project op Blauwstraat 50-62. Op die manier zijn er een duidelijke directe linken met het handelscentrum naast de doorgang van Parkview naar de Kapelstraat/Varkensmarkt.

De panden van huisnummers 50-62 werden de voorbije weken al gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject dat tot stand komt in samenwerking met en onder leiding van sociale huisvestingsmaatschappij Woonkade.

Op het gelijkvloers komt hier een 380m2 grote handelsruimte, terwijl op het niveau -1 260m2 kantoorruimte wordt voorzien met uitzicht op het achtergelegen park.

Momenteel is er trouwens al concrete interesse van een interimkantoor om zich hier te vestigen, een andere optie is een shop-in-shop concept waar starters of webwinkels die een fysiek verkoopspunt zoeken, allemaal samen in één winkel terecht kunnen al dan niet gecombineerd met een coworking-kantoor.

Hoogstraat 7

Ook het vroegere pand van Electro Claes moet een ‘gamechanger’ zijn in het centrum. De werken zijn volop bezig.

Met een winkeloppervlakte van 800 vierkante meter en een achtergelegen pakhuis van nog eens 1.700 vierkante meter groot is het een van de grootste handelspanden van het hele centrum. De mogelijkheden zijn dan ook bijna eindeloos.

Vooraan kan mogelijks een barista komen, met beneden plaats voor zo’n dertig mensen en boven nog eens zestig.

Achter het binnenplein komen de nieuwe winkel van de gemeentelijke ruilwinkel Boempetat!, vergaderzalen en een expositieruimte. Ook de klassen van de kunstateliers De Steiger en het keramiekatelier en de burelen van het Huis van het Kind krijgen hier een nieuw onderkomen. Ook de gebruikers van de Dekenij (Ten Boome en de kerkfabriek) krijgen de mogelijkheid om naar Hoogstraat 7 te verhuizen. Er wordt ook een doorsteek naar de Groene Hofstraat voorzien.

Het pand wordt ook het eerste in het centrum waar de verwarming wordt uitgerust met een geothermisch systeem.

Hoogstraat 7 moet tegen eind december 2024 klaar zijn.

Blauwstraat 9-17

In januari 2024 starten ook de sloopwerken aan de panden Blauwstraat 9-17. Hier komen nog eens tien sociale appartementen en een handelspand op de gelijkvloerse verdieping. Zeer recent werd er ook voor dit project een VLAIO-subsidie van 290.000€ toegekend ter ondersteuning van de handelskernversterkende projecten.

De sloopwerken gaan wel enige aanpassing aan de verkeerssituatie vergen. Zo zal je enkel nog via de Bassinstraat in de O.L.V-straat kunnen en moet je zo direct links naar de Antwerpsestraat. Het kruispunt op de hoek met de Brandstraat zal immers afgesloten zijn door de bouwkraan.

12,2 miljoen investeringen

In totaal gaat het om 12,2 miljoen euro aan investeringen die worden benut voor kernversterkende projecten. 1,3 miljoen euro daarvan wordt gesubsidieerd door VLAIO.

Tel bij deze vier werven ook nog de heraanleg en overkapping van de Kaai, de nieuwe cultuursite met de academie voor muziek en woord, die aansluit bij Parkview en een aantal privéinvesteringen van handelaars zoals slager Moulouya of bakker Julien’s en het is duidelijk dat Boom centrum er binnen dit en pakweg drie jaar compleet anders zal uitzien.