Boomse zoetebekken

Een bakker voor iedere Bomenaar, van zoet tot zout

Het is een van de fijnere tradities, op een zondag naar de bakker gaan en thuiskomen met heerlijk vers brood, pistolets, koffiekoeken of allerlei zoute lekkernijen om samen van te genieten. Gelukkig zijn er verschillende bakkerijen in Boom zo goed als elke dag open om die gewoonte te herhalen wanneer de goesting roept. Deze bakkers ontvangen jou met de onweerstaanbare geur van hun producten en een warme glimlach.

Bakkerij Juliens

Welkom bij bakkerij Juliens: wat kan men hier verwachten?

Sara Juliens: “Mijn broer Raf en ik hebben de bakkerij geopend in 2005, met een winkel boven en de bakkerij op de benedenverdieping. Terwijl ik altijd al in de fiscaliteit wilde werken, en dus nu vooral het vele papierwerk doe, heeft hij enkele jaren ervaring opgedaan als bakker voor we als prille twintigers zelf iets opstartten. En het samenwerken lukt heel goed. We zijn blij dat we de sprong hebben gewaagd. Het is zeker hard werken en van een gezonde werk-privé is niet veel sprake, maar we zouden het zo opnieuw doen. We leren iedere dag bij en staan open voor nieuwe dingen. Ons aanbod houden we simpel, we blijven een klassieke bakker. Brood, pistolets, koffiekoeken… In onze toog vind je daarnaast andere gekende producten zoals eclairs, tompoezen, zwaantjes…”

Ondernemen als bakker in Boom, wat betekent dat voor jullie?

Sara Juliens: “Elk dorp zou een warme bakker moeten hebben, vind ik. Dat is jammer genoeg niet zo vanzelfsprekend. Niet voor niets zijn er veel bakkers aan het verdwijnen overal. We werken heel hard, iedere dag opnieuw, om mensen verse producten te kunnen bieden. Als bakker zijnde, maakt het niet zoveel uit vanwaar je precies bent. Wij komen bijvoorbeeld oorspronkelijk uit Limburg. Maar wij waren meteen verkocht toen we zagen dat dit pand over te nemen was. Het had veel ruimte en het werkatelier beviel ons.

Als gemeente doet Boom zeker moeite om te ondersteunen waar het kan. Iedereen wil uiteraard dat er hier meer winkels komen, maar niks gaat vanzelf. Ondernemen ook niet. Het is altijd zoeken naar een goed evenwicht, dat is voor ons niet anders.”

Waarmee kan je de Bomenaren verleiden?

Sara Juliens: “Bomenaren zijn zoetebekken, zeker wel. Maar het mag simpel blijven. Wij hoeven geen versierkrullen of dergelijke op onze producten te leggen, zoals de taartjes in de stad. Daar kiezen we bewust voor. Zolang de mensen het maar lekker vinden.

We hebben overigens een heel divers publiek, jong, oud en verschillende nationaliteiten. Hier vind je voor ieder wat wils. Een lang, wit brood blijft een van de populairste bestellingen. Heel simpel dus (lacht). Op onze koffiekoeken zijn we ook wel fier.

Qua klanten hebben we mensen die hier elke dag zijn of ieder weekend. Opvallend voor ons zijn de kleine verschillen in gewoonten, die heel Antwerps kunnen zijn. De eerste keer dat we Verloren Maandag moesten doen, was bijvoorbeeld erg vreemd voor ons.

Dat, en het dialect van een rasechte Bomenaar. Dan moet ik soms toch eens vragen om een bestelling te herhalen (lacht).”

Bakkerij Juliens
Blauwstraat 82
03 888 07 53


Bakkerij Idriss

Welkom bij bakkerij Idriss: wat kan men hier verwachten?

Idriss : “Ik heb vroeger in Antwerpen als bakker gewerkt. Daar kreeg ik veel klanten over de vloer met een Marokkaanse achtergrond, en heel veel mensen kwamen ook uit Boom, Niel, Hemiksem… Vandaar kreeg ik het idee om zelf een bakkerij te starten. Ik had het gevoel dat de gemeente iets miste in hun aanbod van bakkers. Wij zijn nu de enige Marokkaanse bakker hier, sinds 2011. Bij ons vind je dus traditioneel Marokkaans brood, dat heel populair is, en heel wat patisserie. Daarnaast verkopen we gewoon brood en pistolets.”

Ondernemen in Boom, wat betekent dat voor jullie?

Idriss: “Ik heb lange tijd gewoond in Boom, maar nu ben ik verhuisd naar Niel. Ik zou mijn bakkerij nooit mee verhuizen, want in Boom is er veel meer leven. We zouden hier dus zeker niet meer weg willen. Je ligt hier heel centraal, niet ver van Antwerpen, dicht bij de A12. We zijn al eens een keer verhuisd van pand, van nummer 55 in dezelfde straat naar nummer 16. We willen zo bereikbaar mogelijk blijven voor iedereen.

Een bakker waar je gemakkelijk altijd kan binnenspringen. Leveren doen we niet, dat is een heel andere service, vinden wij. We zitten op een heel goede locatie, en we staan zeker open voor concurrentie of meer winkels in de buurt. Dat zou heel welkom zijn.”

Waarmee kan je de Bomenaren verleiden?

Idriss: “Naar mijn ervaring zou ik niet zeggen dat de zoete broodjes het beste verkopen, maar eerder de zoute. Worstenbroodjes doen het héél goed. En dan vooral de halal worstenbroodjes, we hebben veel klanten die daarvoor binnenspringen.

We zitten vlakbij de scholen, dus we krijgen veel scholieren over de vloer. Ook andere broodjes, warme, koude en belegde broodjes, zijn populair. Dat is mogelijks te wijten aan het feit dat we ook halal beleg aanbieden, opnieuw iets dat je nog niet kon vinden in Boom bij een bakkerij. Het kent zijn succes en ons aanbod broodjes hebben we zo langzaamaan uitgebreid. We doen ons best om voor iedereen iets te kunnen aanbieden.”

Idriss Bakkerij
Blauwstraat 16

0487 73 52 18