Borsalino

Ondernemen in Boom, dat schept een (familie)band

Als je al bijna 30 jaar lang een vaste waarde bent in Boom, dan ontstaan er banden voor het leven. Met de gemeente, maar ook met de klanten en andere ondernemers die na enige tijd als vrienden aanvoelen. Dat is zeker ook het geval voor Borsalino, de gezellige tearoom in de Hoogstraat die al jaar en dag zijn deuren openzet voor al wie op zoek is naar iets lekkers en/of een beetje ontspanning. Achter de schermen heerst er een sterke familieband, met moeder Irida Van Heirle aan het roer en dochter Charlotte aan haar zijde. Ook vader en zoon werken als team mee aan de zaak. Irida vertelt vol enthousiasme over wat Borsalino betekent voor haar als ondernemer en als (familie)mens.    

De band met Boom

“In januari is het 29 jaar geleden, en ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik in Boom ben beginnen ondernemen. Het is van in het begin goed geweest voor ons. Dat is het nog steeds. Natuurlijk heb je altijd eerst wat schrik dat iets niet zal aanslaan. Maar mijn moeder, die hier is opgegroeid, stelde me gerust: ‘Irida, maak je geen zorgen, Boom heeft een stadsmentaliteit.’ En inderdaad, dat is zo. Mensen komen gezellig lunchen, ze spreken af met vriendinnen, drinken een koffietje nadat ze de kinderen hebben afgezet aan de schoolpoort… Of ze doen inkopen, gaan naar de bakker en springen dan even binnen. Mensen in Boom hebben eigenlijk altijd geleefd en beleefd. Met veel plezier ben ik al jaren ondernemer hier. En de toekomst ziet er veelbelovend uit.”

Een echte familiezaak

“Voor mijn dochter Charlotte, die hier 14 jaar geleden is begonnen, is Borsalino en ondernemen bij wijze van spreken met de paplepel ingegeven. Samen werken hier gaat heel goed. Voor moeder en dochter is dat niet evident (lacht). Toen ze 11 jaar was, zei ze al dat ze graag in de zaak wou staan. We gaan er allebei even hard voor, onze neuzen staan in dezelfde richting. Zij staat bovendien open voor mijn ervaring en ik sta open voor haar ideeën. Mijn zoon en man helpen ook waar en wanneer het kan. Zij hebben hier bijvoorbeeld behangen en geschilderd, wat onderhoud hier en daar… Iedereen in het gezin is 100% Borsalino minded. Het leukste aan ondernemen met de hele familie is dat je er samen voor kan gaan. Iedereen weet waarmee we bezig zijn en waarover het gaat. We zitten allemaal in hetzelfde ondernemersbad.”

De band met het personeel

“Wij hebben een heel tof team dat, naast mijn familie, bestaat uit Hilde, Heidi, Arlette en Julie. Zij hebben een hart voor de zaak, dat voel je. Onze jobstudent bijvoorbeeld komt hier al van toen ze heel klein was met haar ouders. Rond haar 16 jaar vroeg ze meteen om hier te komen werken. Nu voelt ze zich hier helemaal thuis en ze doet dat, net als alle anderen, heel goed. Daar zijn we dankbaar voor, want het is niet vanzelfsprekend om goed personeel te vinden. Iedereen werkt hier deeltijds, als flexijobber of jobstudent, en we hanteren een vijfwekensysteem. Dat wil zeggen dat iedereen perfect weet wanneer ze moeten werken. Ik probeer ook rekening te houden met hun planning. Niet iedereen moet elk weekend werken. Zo houden zij genoeg tijd over voor zichzelf en hun gezin, om naar de winkel te gaan en het huishouden te doen, om eens te gaan shoppen…”

Levensgenieters

“Het concept was van in het begin al goed, maar doorheen de jaren heb ik geprobeerd zoveel mogelijk in te spelen op de noden van de klanten. We zijn bijvoorbeeld geëvolueerd van kleine broodjes naar verschillende ontbijtopties. Wat ik zelf belangrijk vind als ik ergens ga ontbijten, dat is koffie. Daarom bieden wij goede verse koffie aan. Maar klanten kiezen zelf wat ze willen bij hun ontbijt: een verse muntthee, vers fruitsap, of een latte of cappuccino… Charlotte heeft zelfs een baristacursus gevolgd, zodat we overheerlijke koffies kunnen serveren. Bomenaren zijn ook echte levensgenieters. Aangenaam, sociaal en warm… Wij zetten heel sterk in op vers eten, verzorgd en vooral ook vlug. Dat wordt erg geapprecieerd. De laatste jaren zien we naast de vaste bezoekers ook veel meer jongere mensen passeren. Er is dan ook veel nieuwbouw bijgekomen in Boom. Tomorrowland brengt dan weer bezoekers van over de hele wereld, wat heel plezant is. In De Schorre trekt het Trollenpad veel mensen die hier eveneens iets komen nuttigen. Daarnaast liggen wij op de route van een groot fietsknooppunt. Dat trekt veel mensen, van België en zelfs ver daarbuiten.”

In het bord

“In Borsalino draait het allemaal om vers, vers, vers. We staan erop om alles zelf te snijden en klaar te maken en te werken met de juiste ingrediënten. Zo maak je een goede klassieker nog beter. De salade Borsalino is mijn persoonlijke favoriet, want die zit bomvol groenten. Onze croques doen het ook goed, net als onze pasta scampi, omdat we die helemaal zelf maken en met lekkere, verse scampi werken. De absolute favoriet voor zoetebekken is de pannenkoek met appel. Wij bakken de appels erin en voor de liefhebber kunnen we ze flamberen. Andere, hartige pannenkoeken en wafels maken we eveneens heel vers klaar en overladen we met heerlijke toppings. Maar het belangrijkste is dat het hier een ontmoetingsplek blijft voor iedereen. Dat het gezellig vertoeven is, of je nu een koffie komt drinken, of uitgebreid komt lunchen.”


Contact

Hoogstraat 6
2850 Boom
Tel: 03 888 22 09 | borsalinoboom@telenet.be

borsalinoboom.be