Wat begon als hobbywinkel, groeide al snel uit tot een plek waar iedereen wel eens passeert. Je kan er terecht voor je lievelingsmagazine, een tof cadeau, een pakketje waar je naar uitkeek (of snel vanaf wilt) of om te weten wat er in Boom te beleven valt.
Hoe is het ondernemen in Boom voor jou allemaal begonnen, Wendy?
“Ik ben als pop-upwinkel gestart in de Blauwstraat. Dat verliep toen via een externe firma die panden verhuurde aan een goede huurprijs, om het ondernemerschap te boosten. Ik was een van de eersten in de gemeente die via dat systeem startte. Uiteindelijk ben ik nog zo’n vijf keer verhuisd met mijn zaak, om nu dus in Hoogstraat 11 neer te strijken.
Ik heb zelf nooit echt stilgestaan bij wat ‘ondernemer-zijn’ juist betekent, maar het is zeker niet simpel om iets te starten. Nergens, denk ik. Nu, ik heb zeker voldoende klanten. Op dinsdag en donderdag is het hier een stormloop, dan is mijn pijp uit ’s avonds. Evenementen in het centrum, zoals de markt, vormen echt een goede trekpleister. Er mag zeker nog meer beleving komen.
Wat kunnen mensen zoal vinden bij Creative Art Studio?
“Toen ik startte met de pop-up, was het enkel een hobbywinkel. Het aanbod is daarna stelselmatig gegroeid. Ondertussen vind je hier het Lotto-aanbod, schoolbenodigdheden, cadeaubonnen, wenskaarten, kaarsen, mokken of zelfs vuilniszakken van de gemeente. En je kan hier bijvoorbeeld ook printen en kopiëren of spullen voor de droogkuis binnenbrengen.
Ik ben begonnen met het verkopen van diamond paintings via Bol.com. Dat was toen heel populair. Ik was een van de eersten in België met een eigen catalogus. Ik had zelf foto’s aangekocht en maakte er pakketten van, die ik dan verzond via DPD. Dat was de enige verzenddienst waar ik toen mee samenwerkte. Met deze inkomsten kon mijn zaak groeien. Maar toen er veel goedkopere concurrentie kwam, ging ik op zoek naar andere ideeën.
Ik besefte al snel dat ik zoveel mogelijk beloop moest creëren. Want niet iedereen die hier binnenkomt, koopt iets. Ik heb veel passanten die enkel voor hun pakket komen. Maar ze kijken ook wel eens rond.”
Je bent een vaste waarde geworden voor mensen die pakjes willen verzenden en komen ophalen. Vanwaar die keuze?
“In het centrum ben ik het enige postpakketpunt. Zes van de acht verzenddiensten heb ik ondertussen onder mijn dak, alleen Bpost en Mondial Relay ontbreken nog. Maar dat is intussen in behandeling – met dank aan de gemeente, die mij hierbij steunt. Het zou alleszins gemakkelijk zijn voor de klant om naar één punt te kunnen gaan voor al hun pakjes. En voor mij zijn het extra inkomsten, en meer mensen in de winkel.
Bovendien heb ik plaats genoeg hier. In het pand staan nog pashokjes van de lingeriezaak van vroeger, dat is mijn opslagruimte. (lacht) Daar zet ik alle pakketten netjes neer, afgesloten van de rest van de winkel. Alle transportdiensten weten dat ook. Als er een probleem is in het magazijn of met de chauffeurs, dan kunnen zij hun vracht hier neerzetten, zonder probleem.”
Maar dat creatieve gedeelte, het stukje hobbywinkel, dat zal er altijd blijven?
“Dat behoud ik zeker. Anders moet ik van naam veranderen. (lacht) De winkel is eigenlijk opgedeeld in verschillende kleine deeltjes, waaronder de hobbysectie. Of neem het Pokémon-gedeelte, dat is een samenwerking met een externe partner die ik via-via leerde kennen Hij zocht een pand om te huren en ik had plek vrij. Dus ik dacht: waarom niet hier? Die samenwerking loopt heel goed.
In mijn vorige vestiging in de Blauwstraat deed ik dat ook al, winkelruimte of rekken verhuren aan andere ondernemers of creatievelingen. Op die manier kon ik wat diversifiëren in mijn aanbod en tegelijkertijd mensen helpen, die dit vaak in bijberoep deden. Ze kunnen zo zelf ondervinden of iets aanslaat of niet.”
Als krantenwinkeluitbater speel je best een grote sociale rol. Zowat iedere Bomenaar zal hier al wel eens passeren, zeker met die pakjesdienst.
“Dat is zo. Ik hou van sociaal contact met verschillende mensen, iedere dag opnieuw. Een lange babbel doen lukt niet altijd, daar heb ik vaak geen tijd voor. Maar mensen moeten hun hart eens kunnen luchten. Ze komen hun boekje halen, doen hun verhaal en gaan terug naar huis. Dat is eigen aan de gazettenwinkel, al sinds jaar en dag.
Eigenlijk probeer ik mensen gewoon zoveel mogelijk te helpen, op mijn manier. Daarom leg ik ook flyers neer, hang ik posters of verkoop ik tickets voor lokale evenementen, zoals Theater aan Twater.”
Wat is je grootste droom nog als ondernemer in Boom?
“Op dit moment is dat het grootste pakketpunt van de Rupelstreek worden. En daarnaast wil ik mensen zo goed mogelijk blijven helpen. Ik zeg altijd: groenten en fruit, dat ga ik niet verkopen. Maar al de rest, als ik het in huis kan halen zonder te veel gedoe, dan zoek ik uit waar ik het kan vinden. Ik luister ook naar de wensen van de klant. Ik houd het hier wel zo gestructureerd mogelijk. De mensen moeten vlot binnen en buiten kunnen gaan. Tegelijkertijd wil ik dat ze het aanbod in de winkel kunnen ontdekken en dat ze graag blijven terugkomen.”
Creative Art Studio
Hoogstraat 11 – 2850 Boom