Frank Rits

Frank Rits (afdeling Beleving) gelooft in het enorme potentieel van Boom.

Met de Afdeling Beleving wil het Lokaal Bestuur Boom de komende jaren nog meer doen bruisen en al haar troeven uitspelen. Afdelingshoofd Frank Rits licht toe.

“Beleving bestaat voor mij uit een bruisend centrum, waar een goede vibe hangt. Waar er van alles gebeurt en er ook animatie is. Vijf jaar geleden ben ik hier als Mechelaar komen werken, en ik geloof echt dat Boom alles in zich heeft. We zijn een stad in ’t klein en een dorp in ’t groot met een centrum in ontwikkeling, wonen aan het water, groene longen, erfgoed, diversiteit, kunst, cultuur en evenementen. Alleen moeten we dat nog meer vermarkten”, aldus Frank.

Frank omschrijft daarbij de projectontwikkelingen als de hardware, de invulling en beleving als de software. “In het plan Boom 2030 vind ik vooral ambitie terug. De focus ligt daarbij op het ontwikkelen van de Kaai, de overkapping daar, het centrum, de Pachterslei, de Klamp en de opwaardering van Noeveren.

Met onze Afdeling Beleving willen we daar grote en kleine evenementen inpassen, de look-and-feel zeg maar. Als ik mensen tegenkom en over Boom praat, kennen ze onze gemeente natuurlijk wel al van Tomorrowland en de Trollen in De Schorre, maar er is zoveel meer. Onze verborgen parels, zoals het centrum en Noeveren zijn nog onvoldoende gekend. Terwijl we daar met het kunstenfestival “Noeveren Brandt” bijvoorbeeld een groot potentieel hebben. Ik denk ook aan het park dat zijn glorie van weleer gaat herwinnen. Uiteindelijk zal Boom zo de shift maken van een industriële gemeente uit het verleden, over een slaapgemeente tussen Antwerpen en Brussel, naar een gemeente vol leven.”

Evenementen en citymarketing

Frank gelooft sterk dat evenementen een goed instrument zijn om aan citymarketing te doen. “Dat zien we overal. Op die manier doe je iets voor je inwoners, maar trek je ook nieuwe mensen aan die misschien de bewoners en ondernemers van morgen worden.

In grote steden is er elke dag wel iets te doen. Ook in Boom wil ons hele team zich inzetten om het aanbod te vergroten. Het wordt de komende jaren dus zoeken naar een middenweg, het behouden van nieuwe evenementen zoals Rupelrock en de opwaardering van de kerstmarkt, en naar samenwerkingen met andere succesvolle partner organisaties zoals Theater aan Twater of Ubuntu Festival. En verder is de programmatie van ons cultuurcentrum zo kleurrijk en vernieuwend dat veel mensen via die weg onze gemeente leren kennen.”

Nieuwe culturele site

Frank is verder hoopvol over de ontwikkeling van een nieuwe culturele site. “Nadat het bestuur eerder al een prachtige bib in het centrum realiseerde, willen we ook de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord verhuizen. Door die naar het centrum te brengen, hopen we voor meer volk én meer beleving rond de handelsas te zorgen. Zo’n culturele site kan een economische meerwaarde zijn, bijvoorbeeld door ruimte voor verenigingen aan te bieden. Vergeten we daarbij ook niet de renovatie van de bestaande schouwburg in 2024 om de ambitie nog maar eens te benadrukken!

Ik zie Boom in elk geval de komende jaren een enorme boost krijgen, en daar werken we met onze nieuwe Afdeling Beleving heel graag aan mee.”