Iedereen is welkom in Den Boom:“Niks maakt mij zo gelukkig als blije gezichten zien in ons restaurant”

“We hebben een klassiek maar degelijk interieur. De schoonheid van een oud herenhuis vind je niet overal.”

Interieur van Den Boom

Een herenhuis met fraaie ornamenten, een gezellige bar, een groene oase voor zonnige dagen en genoeg ruimte om te genieten van een heerlijk menu. Dat alles vind je bij restaurant-brasserie Den Boom van chef en zaakvoerder Bert Viroux (52). Zijn vakkennis verfijnde hij doorheen de jaren als chef in Zuid-Frankrijk en sous-chef bij gekende Belgische restaurants. Intussen kan je al 22 jaar in de Antwerpsestraat 35 genieten van zijn Franse keuken met een moderne twist.Met veel liefde bereid!

Bert Viroux: “Met liefde, dat is: zelf onze patatjes schillen om frieten of kroketten te maken, onze populaire huisgemaakte mayonaise, zelf getrokken fonds, verse slagroom… Allemaal gemaakt met de betere producten, aan een correcte prijs. Hoewel het er de laatste jaren niet gemakkelijk op is geworden, proberen we toch steeds betaalbare alternatieven te vinden. Nu werk ik bijvoorbeeld met zomertruffels. Iets zachter van smaak dan de zwarte truffel, maar ook wat minder kostelijk. En leuk om mee te experimenteren. Naast het aanbieden van klassiekers, denk ik graag out of the box. Als de asperges in seizoen zijn, maak ik er bijvoorbeeld een dessert mee. Of ik verwerk een chai latte in een nagerecht. We moeten het ook voor onszelf interessant houden, natuurlijk.”

Asperge gerecht bij Den Boom
Asperges bij Den Boom

Hoe is Den Boom doorheen de jaren geëvolueerd?

“In het begin lag er meer nadruk op de brasserie, nu is het eerder restaurant. We hadden eerst bijvoorbeeld meer bieren op vat. Het kon hier best gezellig en laat worden vroeger. Een tiental jaar geleden organiseerden we eens een ginavond. Op een gegeven moment had ik hier 160 verschillende gins staan… Onlangs deed ik nog een telling, ik heb nu 320 verschillende alcoholische dranken in het assortiment. Ja, dat kan al eens uit de hand lopen (lacht). Maar het is plezant om de klanten eens wat anders te kunnen aanbieden. Het is volgens mij een van de redenen dat ze graag naar hier komen.”

Wat zijn zo nog redenen, denk je?

We hebben een klassiek maar degelijk interieur. De schoonheid van een oud herenhuis vind je niet overal. Als kind wou ik altijd al in een pand als dit wonen. Toen ik op zoek was naar een plek om te starten, was het meteen raak. Hier moest en zou mijn zaak komen, en ik zou er met hart en ziel aan werken. De bedoeling was om met iets kleins te starten met beperkt personeel. Dat is dus anders uitgedraaid (lacht). Het is vrij groot, maar het plezante is dat het soms nog te klein is.

Boom is eigenlijk perfect gelegen – ik zal altijd blijven geloven in de schitterende as waarop we liggen. Een grote troef. Nergens anders zie ik mijn zaak nog. Den Boom, dat is mijn kindje. En hoewel ik zelf niet van Boom afkomstig ben, voel ik me ondertussen wel opgenomen in de gemeenschap hier. Het zijn stuk voor stuk warme, vriendelijke mensen.”

Vanwaar de passie om een eigen restaurant te starten en runnen? 

“Als kleine petotter was ik enorm verwend door mijn ouders met lekker eten. Als we gingen eten, dan was het altijd feest. In een restaurant zie je alleen maar gelukkige mensen. Niks maakt mij zo gelukkig als overal blije gezichten zien. Als klanten ons bedanken voor het eten en zeggen dat ze content zijn, daar doe ik het voor. Die drive en connectie met klanten moet je hebben. We zijn heel dankbaar voor ons trouw en vast cliënteel. Maar ook nieuwe mensen blijven ons ontdekken. Iedereen is hier welkom. Laat je dus zeker niet afschrikken door de statige indruk aan de ingang. Het liefst van al komen onze gasten hier genieten, zonder gejaagdheid. De meesten blijven hier zeker een paar uur. Niet meer tot drie, vier uur ‘s nachts, zoals vroeger. Het record is overigens kwart na zeven. Op een gewone weekdag. Dat was tof, maar dat hoeft nu wel niet meer (lacht).”

Vanwaar blijf je zelf je inspiratie halen?

“Gaan eten, op het internet snuisteren. We proberen af en toe bij de Belgische grootmeesters te gaan eten. Daar steek je ongelooflijk veel van op. Ons menu is daarnaast seizoensgebonden en verandert dus een keer of tien per jaar. Daarnaast bieden we specials aan. Menu’s, maar ook ‘events’. Tijdens Tomorrowland organiseer ik bijvoorbeeld iets voor mijn vaste klanten. Of ik doe een barbecueweekend, een kreeftenweekend… Al jaren een mooi succes. Tijdens die barbecues gril ik niet zomaar worsten of hamburgers. Dat zijn stukjes ganzenlever, coquilles, tonijn… Het mag dan iets specialer zijn.”

BBQ weekend bij Den Boom

Heb je veel tijd om zelf te gaan eten?

“Ik probeer op onze sluitingsdagen wel ergens naartoe te gaan met mijn vrouw. Voetjes de lucht in en genieten. Want het leven is kort. Vroeger was 7 op 7 werken iets van niks. Nu we in de 50 zijn is 4 dagen werken meer dan voldoende. Hier in Boom springen we ook wel eens ergens binnen. Wat ik leuk vind aan de connectie met de andere ondernemers hier is dat we allemaal onze eigen visie hebben van wat een zaak hoort te zijn. En we zijn erg aanvullend aan elkaar. Je vindt in Boom dus een mooie variatie.”

Wat is ten slotte jouw wens voor de toekomst?  

“Ik hoop dat dit ‘Boompje’ dat ik heb geplant nog heel lang mag bloeien. Dat het blijft groeien, zelfs als ik er ooit mee stop. Niet dat dat al aan de orde is. Ik geloof ook in de kracht van positiviteit. Negatieve energie is verloren energie. Dat moeten de mensen hier blijven voelen: positiviteit, vrijheid om te genieten. We zullen daarom altijd voor een warm onthaal zorgen in een klassiek kader, vol charme. Oh, en dat ene straatplakkaatje met de naam van ons restaurant op, dat bezoekers naar Den Boom wijst, dat zouden we nog graag willen van de gemeente (lacht).”


Restaurant Den Boom
Antwerpsestraat 35, 2850 Boom
www.restaurantdenboom.be
Instagram: @restaurantdenboom
Facebook: RestaurantBrasserieDenBoom

Contact
info@restaurantdenboom.be

03 290 00 73