De kunst van het ondernemen: De Zitkamer, ikhouvanfotografie.be en ikhouvanballonnen.be

Kristel Nijskens is niet eenmaal, zelfs geen tweemaal, maar wel drie keer ondernemer in Boom. In de Leopoldstraat 34 kan je bij haar terecht voor de mooiste portretten en all-round fotografie. Je vindt er ook ballonnen in alle soorten: van mooie verjaardagsballonnen tot indrukwekkende ballonconstructies. Daarnaast is Kristel medehost van De Zitkamer. Een plek waar kunstenaars hun werk kunnen tentoonstellen, terwijl bezoekers er kunnen bijpraten met een drankje in de hand.

Fotografie Kristel – Ikhouvanfotografie.be

“Het begon allemaal zeven jaar geleden. Ik was toen al tien jaar als fotograaf aan de slag en nam de winkel over van een andere fotograaf. Ikhouvanfotografie.be, het zegt heel veel, natuurlijk (lacht). Alle aspecten aan fotograferen vind ik geweldig: het ronddwalen in een stad, snapshots nemen, portretten maken, de make-up… Alles wat ermee te maken heeft.

Het liefste van al maak ik individuele portretten, van dieren of mensen. Vaak zijn dat kleine gezinnen, maar soms ook heel grote families – al is het moeilijker om een grote groep hier te shooten in de fotostudio. Daarnaast doe ik soms ook productfotografie. Maar voorwerpen lachten niet terug of bewegen niet natuurlijk. Ik hou juist erg van de interactie die je hebt met klanten, de modellen.”

Ikhouvanballonnen.be

“In de winkel zie je ook ons aanbod aan ballonnen. Dat is als zijproject begonnen tijdens de coronaperiode. Als fotograaf mocht ik geen huwelijken, verjaardagen of communies meer shooten. Maar toen mocht je wel als zelfstandige of handelaar bij mensen thuis leveren. Dus kwamen we op het idee om ballonnen te brengen naar de vele zieken. Er kwam steeds meer en grotere aanvragen binnen. Ondertussen is het al lang geen zijproject meer. Daarom ligt aan de ene kant van de winkel de focus op fotografie, en aan de andere kant vind je de ballonnen.

We hebben natuurlijk veel gemeenschappelijke klanten. Als we mensen shooten voor een huwelijk of verjaardag, dan bestellen ze ook wel eens de ballonnen bij mij. Doorgaans leveren en installeren we ballonnen op maandagen en vrijdagen. We gaan ze terug halen bij locaties die ze na het weekend niet meer nodig hebben, bijvoorbeeld ballonnenbogen die werden gebruikt tijdens de opening van een nieuwe winkel of op een evenement.”

De Zitkamer

“Zoals ik al aangaf, werk ik al vele jaren als fotograaf. Vroeger was dat vaak kunstfotografie. Ik maakte dan veel vrij werk, maar dat verdween allemaal achter de kasten. Mijn man Jan vond het jammer dat deze foto’s stof lagen te vergaren, dus dachten we een pop-up te starten om de foto’s te laten zien en ze misschien te verkopen. Toen kwam er een pandje te koop, nu De Zitkamer. We hebben het uiteindelijk ingevuld als een mooie ruimte waar lokale kunstenaars hun werk kunnen tonen. We merkten dat hier toch wel veel vraag naar was.  

De Zitkamer is vooral in het weekend open tijdens tentoonstellingen. Bezoekers kunnen er dan ook iets drinken. Tijdens de week is het een soort van micro-eventlocatie. We verhuren het pand dan voor vergaderingen of coachingsessies. Café des Artistes, een organisatie uit Boom die lokale kunstenaars wil samenbrengen rond tentoonstellingen, komt hier elke dinsdagavond samen. Tijdens de examenperiode verwelkomen we studenten om hier in alle rust te komen blokken.

Ondernemen in Boom

“De Zitkamer moet een fijne plek worden waar mensen graag naartoe willen. Natuurlijk, alles heeft zijn tijd nodig. We zijn ervan overtuigd dat je minstens drie tot vier jaar je zaak moet runnen voor ze op punt staat en dat mensen je kennen. De Zitkamer is nog geen jaar open, dus daar zijn we nog niet. Maar met de fotografie en de ballonnen wel, en da’s heel plezant.

We maken ook deel uit van het verenigingsleven in Boom. Mensen kennen ons ondertussen wel en we voelen ons hier thuis. We krijgen ook veel steun en dat is fijn. Zo huren mensen in de gemeente soms onze ruimte of bestellen ze ballonnen. Er wordt zelfs promotie voor ons gemaakt. De gemeente Boom had bijvoorbeeld aan de pers laten weten dat studenten bij ons terechtkunnen. We geloven dat dit allemaal alleen maar beter zal worden naarmate de tijd verstrijkt.”


https://www.ikhouvanballonnen.be/ & https://www.ikhouvanfotografie.be/ – Leopoldstraat 30

https://www.dezitkamer.com/ – Groene Hofstraat 30