Jonge starters : Chapolino

van een ambachtelijke arancello tot café op de Grote Markt

De Grote Markt is niet enkel de toegangspoort tot onze mooie gemeente, ze biedt ook (adem)ruimte voor ondernemers. Op de hoek van de Windstraat en de Grote Markt vind je café Bij de Noenkel. Een gezellig cafeetje met een Italiaans geïnspireerd en modern interieur. We treffen er twee van de drie enthousiaste zaakvoerders, Jens Holbrechts (31) en Dries Verrept (34). Op slechts twee jaar tijd hebben zij een op en top ambachtelijk geproduceerde arancello in de markt gezet, onder de naam Chapolino. In hun café kan je het smaakvolle drankje zelf komen proeven en meenemen naar huis.

“Het begon allemaal met een idee voor mijn vrijgezellenfeest”, vat Jens aan. “Cédric Hellemans (27), onze derde compagnon, kwam met het idee om op basis van een authentiek recept een sinaasappellikeur te maken en te verkopen. Dat recept had hij te pakken gekregen via een vriend uit Sicilië. Het was meteen een schot in de roos. Al snel konden we de vraag naar onze homemade arancello niet meer volgen.”

Een uit de hand gelopen hobby, zo noemen ze het zelf. Omdat de arancello zo in de smaak viel, begonnen de ideeën te borrelen. De ondernemingszin was aangewakkerd, en nog geen jaar later werd Chapolino – oftewel ‘klein pittig bazeke’ – geboren. “Doorheen het hele test- en proefproces zijn we uiteindelijk gekomen tot een geheel eigen recept, dat van de likeur echt onze Chapolino maakt”, vult Dries aan.“ Dat gaat van het soort appelsienen dat we gebruiken, hoelang je iets laat trekken, de verhoudingen… Vanaf dat alles op punt stond, namen we de stap om effectief een zaak uit te bouwen. Op de Dag van de Arbeid zelfs (lacht).”

Van ondernemers naar caféuitbaters

De arancello is momenteel te verkrijgen via hun webshop, maar je kan het ook gemakkelijk mee naar huis nemen wanneer je Bij de Noenkel passeert op de Grote Markt. Een zijspoor van hun initiële ondernemingsplan, nota bene. “Het is zowel onze winkel als ons café”, zegt Dries. “Mensen kunnen het hier eerst proeven – we serveren onder meer cocktails op basis van onze Chapolino – en dan kan je een fles kopen als het je bevalt.”

Het café begon als opslagplaats voor hun ambachtelijke arancello. In samenwerking met de gemeente Boom konden zij hun idee al snel professioneel vormgeven en kon het uitbreiden van de zaak beginnen. “In eerste instantie wilden we het hier gewoon aankleden om er ons kantoor van te maken, om (potentiële) businesspartners te ontvangen”, zegt Jens. “Maar er kwamen verschillende mensen vragen wanneer we terug opengingen, aangezien het voordien ook een café was. Daar was opvallend veel vraag naar.”

Aangezien het café niet hun corebusiness is en door de groei van Chapolino hebben de uitbaters begin 2024 besloten om het café te sluiten. Ze blijven er wel hun top feestjes organiseren.

Voor de cocktail lovers

Binnen de cafécultuur van Boom is Bij de Noenkel de place to be, vooral bij een iets jongere doelgroep. Dat valt volgens hen zelf te verklaren door hun uitgebreide cocktailkaart. “Het publiek waar we op mikken drinkt al eens graag een cocktail, terwijl de ‘standaard caféganger’ het eerder op een pintje houdt. Maar voor ons is het natuurlijk leuker dat we ons eigen product kunnen serveren”, kadert Dries. “We hebben er enorm veel tijd in gestoken om onze cocktails op punt te krijgen. We willen ze dan ook graag in de kijker zetten. Dat begon met standaard cocktails, maar nu passen we stelselmatig onze kaart aan en geven de favorieten een vaste plek.”

“We kiezen ook bewust voor een lagere prijs voor onze cocktails”, vult Jens aan. “Je betaalt er tussen 8 en 10 euro voor. Zo moedigen we mensen aan om onze Chapolino te proeven, dat werkt drempelverlagend. De meeste mensen zijn heel enthousiast. Er zijn zelfs klanten die echt naar hier komen om onze cocktails te drinken, nadat ze uit eten zijn geweest, bijvoorbeeld. Als zij binnenkomen, weten we al precies welke cocktails klaar te maken (lacht).”

Ambachtelijk gemaakt, met een authentieke smaak

Voor wie nog niet geheel bekend is met arancello, en wel al het iets bekendere limoncello degusteerde, kan een ietwat bitterzoete smaak verwachten. Het team achter Chapolino koos voor een hoog alcoholpercentage voor de likeur – klein maar pittig dus.Specifiek zijn ook de appelsienen die groeien in Sicilië, aan de voet van de Etna. Dat geeft een bittere toets, zodat het niet al te zoet wordt. “De smaak moet altijd primeren, hierdoor proef je de kwaliteit. Het is een artisanale productie”, gaat Jens verder. “80-90 % van het hele proces gebeurt met de hand. Dat is een belangrijke factor. We gebruiken dus echte appelsienen en appelsienzeste, zonder extracten of bewaarmiddelen. Dat creëert een meerwaarde, vonden wij.”  

Proef en laat je verrassen, dat is het credo van Chapolino. “Een arancello is iets minder bekend dan een limoncello, maar dat wil wel zeggen dat we mensen kunnen verrassen met de smaak, en met wat je er allemaal mee kunt doen. Op die manier kan het volledig tot de verbeelding spreken en zijn mensen er al eens sneller naar benieuwd.” Wie toch even grote fan is van de populaire limoncello, kan sinds 1 mei ook een fles kopen bij de jonge ondernemers. Even ambachtelijk gemaakt, en met evenveel smaak.

Chapolino op verplaatsing

Wie Chapolino graag eens wil proeven, zal het her en der vinden in de betere restaurants die het onder andere als huisaperitief aanbieden. Ook in Delhaize Willebroek of restaurant Ton Mai, dat recent opende vlak bij de Grote Markt, kan je van een Chapolino genieten. Daarnaast werken de pittige bazekes ook nog eens met een mobiele bar – te huren voor privéfeestjes, teambuilding of events.

Wil je zelf een privéfeest organiseren in het café, met volledige ontzorging, dan kan je overigens ook terecht bij team Chapolino. “Het is veel, ja”, lachen ze beide. “Wij investeren veel tijd in het café om een ontmoetingsplaats te kunnen zijn voor de inwoners van Boom, maar daarnaast hebben we een voltijdse job en een gezin waarmee we graag voldoende tijd willen spenderen. Maar we zijn blij om samen leven in de brouwerij te brengen hier in Boom. We zijn overigens heel tevreden van de samenwerking met de gemeente. Het is fijn dat ze ons blijven betrekken wanneer ze iets organiseren. En natuurlijk springen we vaak met plezier binnen bij de andere handelaars in de buurt, zoals restaurant Trattoria Kaai, Schoenen Jules… Die contacten willen we graag onderhouden.”


Bij Den Noenkel
Grote Markt 14 – 2850 Boom
info@chapolino.be
+32 477 38 06 19Enkele cocktailrecepten met Chapolino 

Dry chaps: 45ml Chapolino limoncello – 45ml wodka – 20ml limoensap

Limoncello smash: 40ml Chapolino limoncello – 20ml Calamansi Gin – 20ml Basilicum extract of siroop – 20ml limoensap.

Ontdek meer recepten hier: chapolino.com