Op de markt in Boom

Genieten van het aanbod en goed gezelschap

Iedere donderdag van 8.30 tot 12.30 uur is er één route die er écht toe doet in Boom: van aan de Grote Markt, via de Hoogstraat, tot aan de Antwerpsestraat – of omgekeerd – vind je tal van marktkramers met een uitgebreid aanbod. Je vindt er alles wat je nodig hebt, van verse voeding tot kleurrijke kleding. En niet op zijn minst een goede babbel.

Het is een zomerse ochtend in juli. De officiële starttijd van de wekelijkse markt in Boom is half negen ‘s ochtends, maar wie er een halfuurtje eerder passeert, ziet dat de meeste marktkramers alvast klaarstaan om passanten te bedienen. En om hen een goeiemorgen te wensen natuurlijk. De zon schijnt volop. Extra motivatie voor mensen om zo snel mogelijk uit hun bed te komen. Voor de marktkramers zelf is een zonnige dag natuurlijk een bonus, maar zij staan er iedere week opnieuw, door weer en wind.

Dat je een hele dag buiten kan staan is voor mij een groot pluspunt”, zegt Davy De Pauw van Wafelbakker Davy, die op de hoek van de Leopoldstraat en de Blauwstraat staat. “Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen. Maar mij hoef je niet een hele dag binnen in een kantoor te zetten. Een beetje beweging, wat (creatief) bezig zijn, de verse buitenlucht… Die combinatie maakt het heel leuk. Dat geldt ook voor de bezoekers. De markt blijft belangrijk voor de inwoners van Boom en de randgemeenten. De gezellige drukte is niet alleen goed voor de middenstand, het brengt de mensen ook samen. De connectie behouden is belangrijk, en dat er zoveel mogelijk beleving is in Boom.”

Al sinds 1999 kan je terecht bij Davy voor je favoriete wafel. Maar de markt maakte altijd al deel uit van zijn leven, met zijn ouders die vroeger zelf marktkramers waren. “Ik ben hier naar school geweest en ik woon nu vlakbij. Dus het is fijn om bijvoorbeeld leerkrachten van vroeger of oude schoolkameraden hier te zien.

De meeste bezoekers zijn oudere mensen, zoals dat bij iedere markt wel is, maar sinds het thuiswerken is ingeburgerd zie je meer jongere mensen of gezinnen, die iets meer flexibiliteit hebben nu. En dan heb je natuurlijk nog de Tomorrowlandbezoekers ieder jaar. Daar kan ik je veel leuke anekdotes over vertellen (lacht)”.

Iets verderop, in de Antwerpsestraat, vind je nog iemand die geboren en getogen is op de markt. De 30-jarige Nikki van het kledingkraam Perla Bella is, in haar eigen woorden, letterlijk en figuurlijk opgegroeid in een doos onder het kraam. “Dus het is erg fijn om hier op de markt in Boom mensen tegen te komen die me nog kennen als ‘dochter van…’ Soms leer je zelfs verschillende generaties kennen. Ik ben zelf begonnen met het verkopen van handtassen, nadien make-up. Sinds een viertal jaar vind je bij mijn kraam kleurrijke kleding, die comfortabel en duurzaam is, voor een goede prijs.”

Je vindt Perla Bella niet iedere week op de Boomse markt, maar het magazijn bevindt zich wel in de gemeente, bij Hoek 76. “Ik ben zelf van Niel en opgegroeid in Willebroek, dus het is fijn om als lokale ondernemer onder de mensen uit de regio te zijn. Maar sinds corona bereiken we ook mensen van daarbuiten, doordat we fel zijn beginnen inzetten op sociale media. Dat heeft ons veel opgeleverd. We zien trouwens dat kledij kopen op de markt iets aantrekkelijker is geworden, wat me natuurlijk blij maakt.”

Tinne en Tom van het kippenkraam Superkip, dat je aan de Grote Markt vindt, merkten dat de mensen sinds corona terug de weg naar de markt vinden. “Dat is natuurlijk fantastisch, want de klanten maken het net zo leuk om hier te staan”, zegt Tinne. “We hebben bijvoorbeeld een paar vaste klanten die steevast komen, regen of zon. Vaak zetten we dan hun bestelling al klaar. Ze laten altijd merken hoe hard ze dat appreciëren. Als je me vraagt waar ik aan denk bij de markt van Boom, dan zeg ik meteen de mensen: vriendelijk, vrolijk, en altijd content. Dat sociaal contact met zou ik niet meer kunnen missen.

Naar de markt gaan is bovendien zo fijn, voor iedereen. Dat mag gerust wat meer in de bloemetjes worden gezet. Je bent buiten en onder mekaar. Als het goed weer is, maak je er gewoon een kleine daguitstap van. Een paar extra marktkramers zouden hier daarom niet misstaan.”

Dat naar de markt gaan een belangrijke sociale component inhoudt, is glashelder als je enkele luttele minuten rondkijkt. “Gaan we eerst langs de markt of eerst iets drinken?” hoor je her en der. De terrassen van de cafés en tearooms langs de markt zitten dan ook bomvol, ook al is het nog net geen negen uur. Kleine groepjes vriendinnen bespreken samen of een van hen al dan niet een specifieke blouse zou kopen. Dan of ze er niet best andere knopen moet aanzetten, weliswaar gekocht aan het kraam iets verderop. Twee vriendinnen die met hun respectievelijke kinderen de markt passeren maken er dan weer hun welverdiende qualitytime van. “We zijn hier zodat we eindelijk nog eens kunnen afspreken”, lacht een van hen. “Het heeft ook praktische redenen, maar het is vooral voor de sfeer. De markt in Boom is perfect, niet te klein, niet te groot. Je kan alle kramen rustig afgaan en tegelijk bijpraten.” Haar gesprekspartner komt hier al sinds haar tienerjaren. “Toen ik in Boom op de middelbare school zat, kwam ik elke donderdagmiddag naar de markt met mijn vriendinnen”, vertelt ze. “We kochten een klein taartje en gingen iets drinken, elke week opnieuw.”

Want naar de markt gaan zónder iets lekker te kopen, dat is praktisch ondenkbaar. Een ongeschreven regel, dat beamen ook de kinderen van de twee vriendinnen. Terwijl de ene het enthousiasme voor hotdogs niet onder stoelen of banken steekt, zweert de ander bij Brusselse wafels. En in het midden van de Antwerpsestraat zie je dan weer een lange rij mensen aanschuiven voor de verse vegan noedels en andere hapjes van standhouder Sering.

“Al 10 jaar lang sta ik met plezier op de markt, en ook op festivals. Hier is alles vegan, een bewuste keuze. Het belangrijkste is dat iedereen kan genieten van het aanbod. Daarom houd ik mijn prijs zo laag mogelijk, en de kwaliteit én kwantiteit zo hoog mogelijk. Tegenwoordig zijn mensen zich meer bewust van wat hun lichaam nodig heeft. Daarom beseffen veel klanten dat je niet noodzakelijk nog vlees moet eten. Goed voor mens en milieu.” Iedereen kan hier terecht voor hun portie noedels, samosa en andere lekkernijen. “Mijn vaste klanten gaan van scholieren tot gepensioneerden. Het belangrijkste is dat mensen waar voor hun geld krijgen. Want sinds de crisis is alles natuurlijk wat duurder geworden. Maar ik zal nooit mijn porties kleiner maken.”

Ook Karim van Fruitkraam Karim, die je in de Hoogstraat aan het pleintje kan vinden, ziet de impact van de crisis op zijn verkoop. “Het valt op dat mensen steeds in minder grote hoeveelheden fruit aankopen. Waar ze vroeger bijvoorbeeld een hele grote tros druiven naar huis namen, is dat nu nog slechts een derde. Maar gelukkig zie ik dat de marktbezoekers nog altijd veel houden van vers fruit. Ik probeer een gevarieerd aanbod te bieden, van goede kwaliteit en aan een eerlijke prijs. Tijdens de zomer, vliegen de aardbeien en kersen over de toonbank. Mensen kopen vaak volgens het seizoen. Maar ook mango, dadels, verse vijgen, gele kiwi’s… doen het goed. Mandarijnen of clementines nemen onze klanten altijd graag mee naar huis, zomer of winter.”

Door weer en wind, regen of zonneschijn, sneeuw of hittegolf, marktkramers zoals Karim staan klaar voor bezoekers om hen te voorzien in al hun (sociale) noden en wensen. Iets om bij te stil te staan. “Het kan een uitdaging zijn, maar ik zal altijd supergraag werken op de markt. Elke keer opnieuw mensen ontmoeten en een praatje slaan, en samen lachen, dat blijft leuk. Ook de organisatie hier, en dan vooral de marktleider, is heel lief en respectvol. De bezoekers zelf zijn naast goede klanten, gewoon fijne mensen. Daarom sta ik heel graag hier op de markt in Boom.”


Praktische info

Elke week organiseert het gemeentebestuur op donderdag van 8u30 tot 12u30 een markt. 

De wekelijkse markt staat al jarenlang garant voor een ruim en kwalitatief aanbod van diverse koopwaren.

Je vindt de markt in volgende straten: