Studio Glitter & Goud

voorziet Boom van creativiteit en geluksmomentjes

Bijna twee jaar geleden werd de Blauwstraat in Boom net dat tikkeltje creatiever. Nadia Van Haesendonck (36) richtte er toen namelijk Studio Glitter & Goud op. Een idee dat al enige tijd sluimerde en een uitlaatklep zocht, zoals dat gaat met elke creatieve drang. “Toen mijn vorige job op z’n einde liep, stond ik plots op een kruispunt in mijn leven. Mijn man en mijn vader gaven me het nodige duwtje in de rug. ‘Ga nu maar voor je een droom, je bent er klaar voor.’

Het creëren zat Nadia altijd al in de vingers. Tijdens de coronaperiode vulde ze haar dagen meer dan ooit met tekenen en knutselen, samen met haar dochtertje, Nora. “Veel van mijn vriendinnen vonden dat leuk, maar ze dachten er zelf niet creatief genoeg voor te zijn”, vertelt Nadia. “Ze brachten me op het idee om knutselpakketjes aan te bieden. Handig voor mensen die vinden dat ze niet creatief zijn – onmogelijk trouwens, want iedereen heeft het in zich. En zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Het initiële idee was een webshop starten. Dat gebeurde ook, al kwam de volgende stap – het openen van een fysieke winkel – veel sneller dan verwacht. “Een ondernemer hier in Boom liet me weten dat er een pand vrijkwam. Eerst zat ik tijdelijk aan de overkant in de Blauwstraat, maar nu vertoef ik hier, en met veel plezier.”

Geluksmomenten geven en beleven

Studio Glitter & Goud heeft één doel: geluksmomenten creëren. Die missie berust op twee pijlers: een geluksmoment geven en een geluksmoment beleven. “Langs de ene kant vind je hier in de winkel cadeautjes en DIY-pakketten, zoals de DIY-cocktails. Niet al te moeilijk, maar er komt wel iets creatief bij kijken. Het is vooral niet iets dat je zomaar in de supermarkt vindt. Dat vind ik belangrijk.” Het beleven slaat op het aanbod creatieve pakketten. Dat gaat van handzeep maken tot leren aquarellen. Voor de kindjes vind je er pakketjes per leeftijd. “Al werk ik niet graag op basis van leeftijd, maar eerder volgens wat ze leuk vinden om te doen”, vult Nadia aan.

Een tijdje geleden kende Studio Glitter & Goud nog een onverwachte uitbreiding. Met appleblues is een klein stukje van de winkel voorbehouden voor het maken van gepersonaliseerde stempels en houten geschenken. Zoek je dus een stempel met je logo, een kindertekening of je naam, dan kun je die op maat laten maken. “Het aanbod gaat dus erg breed, maar heeft één rode draad, en dat is creativiteit”, aldus Nadia. “Je kunt hier overigens ook workshops volgen. Daar is heel veel vraag naar. Online vind je een gevarieerd programma terug voor het hele jaar. Zo wil ik samen met andere workshopgevers iedereen de kans geven om die geluksmomenten samen te delen. Je kunt bijvoorbeeld natuurlijke parfums leren maken, die je dan mee naar huis kan nemen. Of je leert een message in a bottle maken, om herinneringen te kunnen bewaren. Creativiteit staat altijd centraal. Dat vergeten we soms wel, inclusief mezelf, hoe dat alweer moet. Of eerder: hoe het ook zou kunnen.”

Tijdens onze workshops geniet van je het maakmoment, zonder enige druk om iets grandioos af te leveren. Gaandeweg krijg je alle tools aangereikt om zelf creatief aan de slag te gaan. “Ook boekjes binden staat op het programma”, somt Nadia op. “Zelf geef ik nog een workshop geurkaarsen maken, of kaarsen pimpen. En rond Halloween kunnen kindjes hier rond het thema knutselen en een kijkdoos maken. Maar mijn paradepaardje is absoluut het ouder/grootouder-en-kind-moment. Dat is op woensdagen en zaterdagen. Je kiest zelf een dag en een bepaalde workshop uit. Dan kunnen ze hier samen hun creatief moment beleven. Achteraan krijgen de deelnemers de ruimte om hun ding te doen. Ik leg dan uit hoe alles in zijn werk gaat, voorzie een hapje en een drankje, en blijf in de buurt. Het idee is om er gewoon te zijn, zodat zij samen een moment kunnen delen, zonder afleidingen.”

De creatieve Bomenaar

Studio Glitter & Goud biedt, behalve de workshopmomenten, nog op een andere manier ruimte aan het ‘samen creatief zijn’. Nadia werkt namelijk ook volgens het shop-in-shopsysteem. Dat wil zeggen dat jonge ondernemers die geen eigen winkel hebben een drietal maanden een plekje in de winkel huren om er hun producten uit te stallen. “Een win-win, want zij betalen er niet veel voor en ze kunnen uittesten of iets werkt. Ik moet daarnaast niets aankopen en ik ontdek wat mensen leuk vinden.”

En wees maar zeker dat de Bomenaars dat creatieve kunnen waarderen. “Er lopen hier erg creatieve mensen rond. Soms laten ze ook heel trots zien wat ze hebben gemaakt. Er is bijvoorbeeld een mevrouw die hier af en toe passeert om te laten zien welke trui ze heeft gebreid. Het is leuk dat je op die manier een band met mensen creëert. Maar dat zal voor veel handelaars wel zo zijn. We zetten niet zomaar onze deuren open om iets te verkopen. Je bent meer dan gewoon een passant in een winkel.”

Ondanks de enkele moeilijke momenten, waar vele ondernemers mee te kampen krijgen, is Nadia blij met haar zaak in Boom. Ze voelt dan ook veel warmte en een oprechte steun van zowel bewoners als andere ondernemers en het gemeentebestuur. “Soms vinden er bijvoorbeeld bijeenkomsten plaats om iets aan te kaarten. Ik krijg dan wel het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt. Natuurlijk kunnen er dingen beter. Dat is overal zo. Ik blijf positief en geloof dat we mensen moeten blijven aanmoedigen om zoveel mogelijk lokaal te kopen. Bomenaars zijn gelukkig heel warme mensen. En creatieve ondernemers. Er komen ook steeds meer leuke zaken bij.”


Studio Glitter & Goud
Blauwstraat 29
2850 Boom
www.studioglitterengoud.be
nadia@studioglitterengoud.be