The Black Tree

Een verrukkelijk stukje Roemenië in Boom

Wie dorstig of met een flinke appetijt op de hoek van de Kerkhofstraat en de Kapelstraat in Boom terechtkomt, kan zich bij The Black Tree meteen op het terras zetten of binnen gezellig aan tafel aanschuiven. Het restaurant, gerund door twee Roemeense vrienden, viert in mei 2024 zijn eerste verjaardag, maar deze new kid on the block kon menig Bomenaar al overtuigen met een mix van traditionele Vlaamse én Roemeense gerechten.

Het duo achter The Black Tree, chef Cristian Popescu (34) en host en zakenpartner Radu Costa (36), zijn al 10 jaar lang vrienden, op en naast de werkvloer. Wanneer het vroegere bistro De Ton over te nemen stond in Boom, besloten ze het pand een grondige make-over te geven en hun allereerste restaurant samen te openen. Helemaal klaar om de levensgenieter in de Bomenaar naar buiten te brengen.  

Op 11 mei gingen de deuren van The Black Tree open. Hier kan je genieten van de heerlijke Belgische keuken, maar ook van enkele typische Roemeense gerechten, de keuken van het geboorteland van de twee restauranthouders. Wat begon met enkele lekkernijen, is uitgegroeid tot een volledige twee pagina’s op de menukaart, met voorgerechten, hoofdgerechten en desserts die de traditionele smaken van Roemenië eren. “Eerst boden we als een soort van suggestie enkele traditionele soepen aan, en wat hoofdgerechten en slechts één dessert”, begint Radu. “Maar het afgelopen jaar bleken er toch veel mensen nieuwgierig te zijn naar meer. Onze klanten wilden de Roemeense keuken graag beter leren kennen. Natuurlijk hadden we eerst wat schrik dat het niet zou aanslaan, maar er bleek dus overduidelijk vraag naar te zijn. Het loopt alleszins veel beter dan we hadden verwacht, dus dat is fijn.”

Traditionele Roemeense keuken

In de Roemeense keuken kan je je aan veel gegrilde gerechten verwachten. Voor de gelegenheid kochten de twee vrienden dan ook een volledig uitgeruste grill aan om hun nieuwe keuken te vervolledigen. “En dan heb je ook nog veel maaltijdsoepen op het menu staan, zoals de ciorba taraneasca of ciorba de fasole cu afumatura”, vult Radu aan. “Die zitten bomvol groenten, vlees, room… Daarmee heb je dus vaak al genoeg.” Het meest bekende gerecht is volgens hem de mititei of mici, een soort van geroosterde rolletjes gehakt, of sarmale, dat zijn gevulde koolbladeren die samen met polenta en een potje zure room worden geserveerd. Ook tochitură, een Roemeens stoofpotje, en papanasi, een soort donut van zoete kaas en confituur, kan de Bomenaar smaken. “Vaak hebben klanten geen idee wat te verwachten als ze deze gerechten op de kaart zien staan, maar als ze het dan voorbij zien komen tijdens het opdienen, willen ze het graag zelf proeven”, lacht Radu.

Wie toch eerder zin heeft in Vlaamse kost, komt ook hier aan zijn trekken. The Black Tree biedt een uitgebreide kaart van voorgerechten, salades, burgers, pasta’s en allerlei klassiekers. Het belangrijkste voor Cristian en Radu is dat er zoveel mogelijk huisgemaakt is. “Al onze burgers zijn bijvoorbeeld homemade, onze stoofpotjes of de pastasauzen. Maar ook onze kroketten, rosti’s…”

Een flinke portie smaak en gezelligheid

“Op vraag van onze klanten hebben we speciaal ook voorgerechten en hapjes op de kaart gezet,” gaat Radu verder. “In het algemeen zien we dat de meeste mensen een mix van de Vlaamse en de Roemeense keuken nemen. Dus bijvoorbeeld een klassieke carpaccio of de calamares als voorgerecht, en als hoofdgerecht nemen ze dan een Roemeense topper. Dat proberen we altijd mooi te presenteren, niet al te high-end, maar wel op onze eigen manier. Netjes en smakelijk. Dat wordt geapprecieerd. Bomenaars zijn over het algemeen warme en aangename klanten. Sommige groepen van vier of meer mensen kunnen hier urenlang zitten en genieten van het eten en de sfeer.”

Het afgelopen jaar heeft de jonge zaak al heel wat veranderingen ondergaan. Maar er staat nog wel wat op de planning, zegt Radu. “Boven het restaurant hebben we nog een ruimte vrij die we waarschijnlijk zullen inrichten als vergaderruimte. Maar dat is voor op de lange termijn. Voor de rest willen we de zaak beetje bij beetje verbeteren. Het terras aanpakken, de keuken uitbreiden, binnen nog wat zaken veranderen… Daarbij staan we qua menuopties altijd open voor de feedback van de klanten, dat vind ik heel belangrijk. Ik vraag geregeld hoe hun ervaring bij ons was en dan luister ik met plezier naar hun mening of eventuele vragen. We zijn bijvoorbeeld al eens van leverancier veranderd, puur omdat het niet was wat wij en de klant verwachtten. Feedback is dus belangrijk, het moet goed zijn voor de klant ook.”

Het oplettende oog ziet aan de muren van het restaurant ten slotte kunstwerken hangen, afkomstig van galerij en kunstatelier Ateljee. Een mooi voorbeeld van een samenwerking die het lokale verhaal in Boom mee ondersteunt. “Het is tegelijkertijd een expo en ook een manier om kunst te kopen. Een win-win voor iedereen: wij hangen schilderijen op van een bepaalde artiest die mensen kunnen kopen als ze dit zouden willen. Die kunstenaar krijgt meer visibiliteit en wij kunnen ons restaurant opleuken met mooie kunst.”


The Black Tree

Open van do-ma, 10u-23u
Kapelstraat 1